Anna spelar Zcooly med sina barn

”Ett perfekt komplement till skolans vanliga undervisning”

Zcooly är spelet som gör matematik roligt och skärmtiden meningsfull. Anna Lundell är lärare och mamma. Hon använder Zcooly både hemma och i skolan.
– Det är ett perfekt komplement till skolans vanliga undervisning, säger hon.

Annas äldsta dotter Maya som är 6 år, gillar att spela Zcooly. Hon började tidigt, redan i 2–3-årsåldern med att para ihop färger och mönster i den allra första nivån.

– Hon älskar att få belöningar, det är diamanter och annat som hon sedan kan använda för att uppdatera sina kläder till exempel, det är väldigt populärt här hemma. Nu har Maya kommit in i spelet och vet hur det funkar, men jag sitter ofta med ändå, det är roligt att se hur hon tänker när hon till exempel är i spelets affär och handlar, säger Anna Lundell.

Lillasyster Ronja är 3 år och har precis börjat spela lite. Spelet vänder sig till barn mellan 5–12 år, men det går ju att starta tidigare också. Då kan det vara bra att ha en vuxen med i början.

– Det är ju positiv skärmtid, barnen spelar ett spel som jag vet är pedagogiskt. Jag vet att de lär sig och utvecklas samtidigt, fortsätter Anna Lundell.

Får kontinuerliga uppdateringar

Föräldrarna som laddar hem spelet får uppdateringar via mejl där de kan se vad barnen lärt sig, få tips om vad de behöver träna lite på och hur man kan öva matematik i vardagen.

– Det är rätt häftigt att få ett meddelande att min dotter just lärt sig lägga ihop 1+1 och bara några veckor senare få ett där det står att hon redan behärskar svårare tal. Bara genom att spela spel och har roligt samtidigt, säger hon.

Spelaren får välja utseende och kläder till sin avatar som sedan springer runt på en ö och pratar med olika karaktärer och får olika matematikuppdrag. Spelet har olika nivåer och ju mer man klarar desto knepigare uppdrag får man. Det innebär att det hela tiden är en utmaning och att barnen inte tröttnar.

Byggt av pedagoger

Zcooly är byggt av pedagoger med lång erfarenhet av skolan och lärandet tillsammans med utvecklare och designers. Spelet är genomarbetat och följer skolans läroplan. Alla barn kan spela, oavsett om man har svårt för matematiken i skolan eller om man tycker att det är kul och vill lära sig ännu mer.

I Zcooly kan barnen bland annat besöka Affären och hjälpa till i kassan.

Prova Zcooly gratis genom att registrera dig här!

Zcooly fungerar jättebra för elever som inte gillar matte, kanske för att de har föräldrar som inte heller gillar matte och har med sig det hemifrån, eller så har det svårt att koncentrera sig i skolan. Med Zcooly blir lärandet roligt och kanske kan en och annan förälder snappa upp något också.

Spelet innehåller många olika världar där barnen får utveckla sina logiska förmågor i en färggrann, rolig och lekfull miljö.

Testade Zcooly i klassrummet

– På en bondgård i appen kan man köpa sig en get, till exempel. Sedan gäller det att hålla koll på klockan och se till att geten får mat när det är dags och att den bajsar när klockan visar det. Sen ska man ta hand om bajset och se till att geten få allt den behöver enligt vissa klockslag, säger Anna och fortsätter:

– Går det bra får man pengar så man kan köpa en get till, eller kanske en gris… Målet är att få den coola dinosaurien, men då måste man verkligen kunna klockan. Appen är rolig, figurerna är tokiga och pratar med olika dialekter, det gillar barnen.

När Anna fick tips om Zcooly testade hon det i klassrummet. Som ett komplement till läroböckerna och den traditionella undervisningen.

– Då var jag lärare åt de yngsta i skolan och vi började med att träna på klockan och gick sedan vidare till den allra enklaste matematiken. Det blev succé direkt. Barnen tycker att det är jätteroligt och de gör stora framsteg och lär sig snabbt, säger hon.

Ser direkt hur det går

Till skillnad från det vanliga sättet att träna matematik, med övningar som läraren rättar och som man sedan får tillbaka några dagar senare, så är Zcooly snabbt. Man ser direkt om man klarar uppgiften eller inte. Behöver man öva mer så kommer fler uppgifter i samma segment och är man redo för lite svårare så finns det nya utmaningar.

– Det är det allra bästa med Zcooly, att eleverna direkt ser hur det går och får belöningar när det går bra. Jag har haft elever som vill att man tittar efter varje tal ”Anna, kan du titta, är det här rätt?”, för att de känner sig osäkra och det är ju ganska dumt om någon sitter en hel lektion och räknar fel och vi upptäcker det först efteråt, säger Anna Lundell.

Dessutom slipper hon ägna tid åt att sitta och rätta matteuppgifter, utan kan planera nya individanpassade Zcooly-uppgifter till barnen i stället.
För det är så det fungerar – Anna får feedback från Zcooly för varje elev och kan på så sätt följa utvecklingen och se vad varje barn behöver träna extra på och vilka som behöver få nya utmaningar i stället för att sitta och traggla mattetal som de redan behärskar.

Föräldrar till barn som spelar hemma får samma feedback för att kunna stötta och hänga med i barnens utveckling. Och för att ha ett perfekt komplement till skolans läroböcker och traditionell undervisning.

Vill du lära dig mer?

Vi har samlat olika artiklar om matte och andra intressanta ämnen här.