
Zcooly gör mattelärandet lekfullt och roligt
Har barnen svårt att koncentrera sig på matten i skolan? Tycker de att klockan är knepig och att plus och minus kan vara lite svårt?
Med Zcoolys spelapp blir lärandet lekfullt och skärmtiden positiv. Över 100 000 barn har redan lärt sig matematik med Zcooly.
För barn på låg- och mellanstadiet är grunderna i matematik viktiga för det fortsatta lärandet. Att plussa ihop, dela och dra ifrån behöver vi lära oss. Att kunna klockan är en förutsättning för mycket i vuxenlivet. Matematiken är viktig men inte alltid så kul är 8 år och längtar ut till leken på skolgården.
Många barn har också svårt att koncentrera sig, samtidigt som några tycker att det är svårt och andra har lätt för just matematiken och vill lära sig mer. Spelappen Zcooly bjuder in barnen till en värld av uppdrag och äventyr samtidigt som de lär sig den matematik som följer läroplanen.
Zcooly passar alla och anpassar sig efter den som spelar. Fastnar man på ett moment så kommer det tillbaka. Ligger man lite före sina jämnåriga kamrater så väntar nya utmaningar.

Utvecklat av pedagoger
Zcooly är framtaget av erfarna pedagoger tillsammans med skickliga grafiker och utvecklare. Spelet är genomarbetat och anpassat efter individen. Föräldrarna får uppföljning i mejl där det står vad barnen har jobbat med, hur det går och vad som kommer framöver. Varje vecka kommer tips på lekar och hur föräldrar kan hitta matematiken i vardagen.
–Vi vill ju inte att barnen bara ska sitta vid skärmen, vi vill gärna ha in lite rörelse också, vi tipsar om ingångar för att få i gång samtal om matematiken i vardagen, med lek, bakning eller annat, säger Chäthrin Wadström som är pedagog i grunden och nu arbetar med att utveckla Zcooly.
Hon fortsätter:
– Vi har utgått från våra erfarenheter från skolans värld och inget är taget ur luften. Vi vet att spelet fungerar för de barn som, till exempel, har svårt med koncentrationen
Prova Zcooly gratis genom att registrera dig här!

Lätt att förstå
Spelet är utformat som en fantasivärld där barnet själv väljer kläder och utseende på sin avatar. Spelaren springer spelaren omkring och utforskar olika världar och får matematikuppdrag av roliga figurer.
En affär där man övar på att räkna ihop varor, att betala rätt och få tillbaka växel. En bondgård där du kan köpa en get och sedan hålla koll på klockan så du inte missar att ge den mat. Eller kluriga gåtor där du räknar ut svaren. När det går bra kommer belöningen och för den kan man köpa nya häftigare kläder, nya djur eller spara.
Spelet är lätt att förstå och instruktionerna i spelet är tydliga. En hel drös med roliga animerade kompisar hjälper barnen att få kläm på matematiken med humor och härliga dialekter.
– Barn gillar ju spel och det har vi dragit nytta av. Det skapar ett engagemang och en önskan att få fortsätta och lära sig mer. Matematik är ju roligt! säger Lina Johansson, även hon pedagog på Zcooly.
Alla kan känna sig trygga
Spelet är individanpassat och följer barnets utveckling. De som lär sig snabbt får nya utmaningar och de som behöver lite mer tid för nya spännande uppdrag på samma nivå.
– Där jobbar vi mycket med att utveckla hela tiden, för att kunna hitta rätt och vara så pricksäkra som möjligt när det gäller anpassningen till barnens utveckling, säger Lina Johansson.
Zcoolys spel är en ganska låst värld, det går att lägga till vänner, men det finns inga forum där okända kan delta. Barnen, och föräldrarna, kan känna sig trygga här.
Många föräldrar oroar sig för hur mycket tid barnen ska sitta vid sina skärmar. Det kan vara svårt att få dem att lägga ifrån sig plattor och telefoner. Men att byta ut slösurfande på YouTube till att träna matematik är ett smart sätt att mötas halvvägs.
– Skärmtiden finns där, den kan vi inta ta bort. Inte ens vi vuxna klarar ju av att ta trappa ner eller ta pauser och då är det ju bra om man kan fylla den tiden med något meningsfullt. Vi lever i en digital värld och vi vill ge barnen förutsättningar att kunna ta del av den och samtidigt utvecklas. De lär sig ju matematik, men de lär sig också att hantera digitala verktyg. Vilket barnen också behöver, säger Chäthrin Wadström.