Aktivitet 1
Utifrån en färdig räknesaga ritar barnet sina tankar samt skriver in ett matematiskt uttryck (ex 5+3=8)
Börja med att göra en egen liten bok tillsammans, skriv ut bifogad PDF, eller ta fyra vita A4-papper och vik på mitten. Boken används sedan till båda aktiviteterna. Låt sedan barnen måla och göra en snygg framsida, med namnet ”Mina räknehändelser”. Du kan också köpa ett enkelt litet bokhäfte som du dekorerar snyggt.
Hur gör man sedan?
Ge sedan barnet en färdig räknehändelse (PDF finns nedan) och klistra in den högst upp på en sida i boken. Låt sedan ditt barn rita till händelsen och skriva på mattespråk, alltså sätta en matematikförklaring (3+2=5) till sagan. Du kan självklart hitta på och skriva egna sagor som är anpassade efter ditt barn och hens vardag.
Aktivitet 2
Skriv en egen räknesaga utifrån ett matematiskt uttryck (ex 3+2=5)
Den andra aktiviteten är att låta barnen få skriva egna räknesagor som passar till ett specifikt matematiskt uttryck. Det här gör man för att utveckla fantasi och kreativitet samt för att sätta ord på matematiken och få den kopplad till barns verklighet.
Hur gör man då?
Gör egna små lappar med olika matematiska uttryck, som du sedan klistrar eller skriver in, högst upp på första sidan i boken (ex på matematiska uttryck 3+2=5, 5+8=12, 10–4=6, 12/3=4, 5*4=20). Välj svårighetsgrad efter ditt barns kunskapsnivå, bättre med enkla tal än för svåra. Det är förmågan att kunna sätta ord på ett matematiskt uttryck som är poängen med aktiviteten.
För att barnen ska förstå leken kan du starta med ett exempel på en kort saga som bygger på ett specifikt uttryck, ex 3+2=5. Viktigt att poängtera är att sagan inte behöver vara speciellt lång. Vad betyder egentligen 3+2=5?
Ett exempel på räknesaga skulle kunna vara :
Vi är tre stycken i vår familj, mamma Alba, pappa Olle och jag.
På lördag kommer Amina och hennes mamma Fatima på besök. Hur många personer behöver vi duka till?
Svar: 3+2=5. Vi behöver duka till fem personer (enheten är viktig, i detta fall personer).