5 tips om skärmtid

Många föräldrar har frågor om hur mycket skärmtid som är lagom för barn. Det finns många åsikter och det­­ kan vara svårt att navigera i informationsdjungeln. Vi har satt ihop tips om skärmtid för dig.

Här kommer våra bästa tips för skärmtid

1. BIK

En bra tumregel är att ha koll på BIK – barnet, innehållet och kontexten (eller CCC – child, content, context). Barnets intresse styr självklart mycket – att ha det roligt är en självklarhet. När det gäller innehållet är det kvalitet över kvantitet som gäller – det vill säga att det inte har så mycket att säga hur lång tid man spenderar eller hur stor skärmen är, fokus bör vara på att innehållet barnet interagerar med är bra. Sen är kontexten en viktig punkt och med det menas hur vi vuxna interagerar med barn när de använder skärm. Det är viktigt att vara delaktig i aktiviteterna som händer digitalt, genom att visa intresse och uppskattning byggs barnets självförtroende. Det är även bra att koppla det som händer digitalt med situationer i den analoga världen. Läs mer från New York Times här.  

Flicka med Pi på armen

2. Varmare ljus

Det blåa ljuset på mobiler och plattor kan vara jobbigt för ögonen över tid. På många enheter har man nu möjlighet att göra ljuset gulare, något som känns bättre för ögonen. På Apple-produkter hittar man denna funktionalitet under Skärmer & Ljusstyrka > Night Shift > Färgtemperatur. Här kan du dra upp värmen i skärmen så den blir mindre blå. Det är även möjligt att ställa in när du vill att skärmen ska ha denna inställningen. För Samsung-telefoner är det Inställningar > Skärm > Blå ljus filter som gäller. Har du en annan enhet finns det ofta olika möjligheter i inställningarna. Det är inte vedertaget att blått ljus är skadligt, men det kan göra ögonen trötta och då kan det vara bra att skruva lite på ljuset.

3. Rörelse!

Se till att barnet tar pauser och rör på sig. Ett roligt sätt att få in lite rörelse är att lägga in några krysshopp varje gång man har klarat av en uppgift i Zcooly-spelen. Vid rörelse frigör endorfin i kroppen och man känner sig bättre. Rörelse främjar även lärandet!

📷 @_emmasusanne_

4. Sätt gränser

Skapa klara gränser – diskutera med ditt barn kring när och hur länge man använder skärm. Genom att inkludera barnet i beslutet skapar man en gemensam grund som är lättare att hålla sig till, men det är alltid du som förälder som har sista ordet. Målet är att skapa hälsosamma vanor som barnen kan ha med sig genom hela livet – digitala verktyg är här för att stanna! Här kan du läsa 1177s information om skärmtid.

5. Meningsfull skärmtid

Gör skärmtiden meningsfull! Vi på Zcooly jobbar för att alla barn ska kunde lära sig matte på ett roligt sätt och det gör vi genom att skapa meningsfull skärmtid. Läs mer om våra mattespel här.

Till sist vill vi lyfta att många förespråkar att ta bort termen skärmtid helt och hållet då det inte ger en negativ bild av ett otroligt varierat medium. YouTube, TV, Netflix, använda kalkylator på mobil, skriva på datorn, spela spel, facetime med morfar – allt detta är skärmtid. Då är det klart att det är svårt att dra alla aktiviteter över en kam.  

Vi hoppas att dessa tips om skärmtid hjälper dig att fatta beslut som fungerar för ditt barn.

Gör skärmtiden meningsfull. Prova på Zcooly idag! ✨

Zcoolys mattespel för barn mellan 5 och 12 år är utvecklade med pedagoger och gör kunskap kul.