Mattespel som gör kunskap kul.

Prova på Zcooly

Varför spela mattespel?

Spel och lärande hör ihop. Det är inte säkert att du tänkt på det, men det som gör ett spel roligt och utmanande är lärande. När du börjar spela ett nytt spel kan du nästan ingenting, oftast börjar spelet förklara för dig vad det går ut på och hur du gör för att spela. När du bemästrat grunderna börjar spelet utmana dig för att sätta dina kunskaper på prov, allt eftersom du blir bättre introducerar spelet nya regler som du måste lära dig. Lek och spel gör kunskap kul.

För barn 6-10 år

Hjälp Håke att räkna i kassan, sortera hyllorna och annat skoj i Affären.

Håke håller på att förbereda sitt födelsedagskalas och behöver din hjälp för att ta hand om sin affär. Här räknar du matematik genom att sälja varor, sortera varor på hyllan och pussla pusselbitar på rätt plats.

Lärande innehåll med fokus på matte:

Dubbelt/hälften, jämna/udda, mönster, ordna tal, talgrannar, talkamrater och taluppfattning.

För barn 5-9 år

Ta hand om Gunnarts tokiga djur och lär dig klockan i Klockgården.

Djuren är hungriga! Bonden Gunnart tränar inför traktorloppet och har inte riktigt tid att ta hand om gården. Hjälp Gunnart att ge djuren mat vid rätt tid och träna dig samtidigt på klockan.

Lärande innehåll med fokus på klockan:
Analog klocka, digital klocka, klocka i textform, likheter och skillnader mellan klockslag i olika former.

För barn 9-12 år

Baka och lär dig bråk med Josanna i Kakmakeriet.

Josanna har flyttat till Haromma och ska öppna ett eget café. Hon behöver din hjälp att hitta rätt stil och baka tårtor! Du kommer att få prova på en massa spännande uppgifter: mäta upp ingredienser, dela tårtor i lagom bitar, dekorera mästerliga skapelser och servera hungriga kunder!

Lärande innehåll med fokus på bråk:

Addition av bråk, multiplikation av bråk, oegentliga bråk och subtraktion av bråk.

4,6 Genomsnittligt betyg på Appstore där 5 är max.
star star star star star

"Våra barn älskar att sitta med matten nu, t.om. dem som tyckt att det vart tråkigt och jobbigt med matten innan."

- Satu Nordling Gonzalez

star star star star star

"Ellah behöver öva på multiplikationstabellen inför Nationella prov i vår & hon har nu hittat ett roligt sätt att lära sig, hon som annars tycker att matematik är ganska tufft"

- Therese Wickman

star star star star star

"Jag spenderar gärna all ledig tid med mina tjejer men tyvärr så finns där massa måsten som bara ska fixas. Om jag då vet att de att tiden de utnyttjar är meningsfull ja då ger det mig lite mindre dåligt samvete över att de sitter där med en teknisk pryl framför sig."

- Karin Sätter

Spel skapade för barn

Play
Play
Play

Många av oss som jobbar på Zcooly har själva haft det svårt med matten och vi vet hur tungt det kan kännas att inte förstå.

Vårt recept på bra mattespel är hitta det som är naturligt roligt i matematiken och sedan använda det för att omsätta lärande till spelmekanik.

Author

Fredrik Andreasson,

Speldesigner

Varför spela spel för att lära sig matte?

Feedback

Spel är riktigt bra på att ge dig tydlig feedback och använda den för att behålla ditt fokus. Det finns inget mer frustrerande än när du förlorar i ett spel och inte vet varför, vet du däremot varför så vill du inte ge upp utan att få försöka en gång till. Det är samma sak när du försöker lära dig något nytt, våra speldesigners jagar därför hela tiden bättre sätt att förmedla aha-upplevelser på.

Motivation

Motivation kommer inifrån, det är viktigt för oss att skapa lärande som engagerar på riktigt. Bra mattespel är mer än virtuella pengar och glada hurrarop. När vi belönar på fel sätt kan det ta fokus från den faktiska bedriften att lära sig något nytt. Våra spel är såklart fyllda med roliga belöningar precis som andra spel, men vi försöker vara medvetna om när och hur vi belönar för att undvika vanliga fallgropar som digitaliserat lärande lätt kan falla i.

Anpassat lärande

Egentligen är det ganska dumt att ålder ska få styra på vilken nivå ditt barns lärande ska ligga, lärande kan vara lätt eller svårt men oavsett vilket vill vi att ditt barn ska ha roligt. Många av våra spel är därför utvecklade med det i åtanke och anpassar sig själva efter den kunskapsnivå som just ditt barn har, för att spel är roligast när de är utmanande istället för att kännas omöjliga.