Geometriska figurer

Geometriska figurer är tredimensionella figurer om är sammansatta av tvådimensionella geometriska former, t.ex. trianglar eller fyrhörningar. Här visar vi upp några av de vanligaste geometriska figurerna.

Vanliga geometriska figurer:

Kub

En kub består av sex kvadrater och du kan hitta formen hemma i en tärning eller en liksidig födelsedagspresent.

Rätblock

Ett rätblock har två kvadrater som basytor och fyra rektanglar som kopplar ihop basytorna som sidoytor. Exempel från vardagen kan vara en skolåda eller ett paket smör.

Pyramid

En pyramid har en basyta och ett antal sidoytor formade som trianglar motsvarande antal sidor på basen som möts i en spets. Till exempel om basen är en kvadrat har pyramiden fyra sidoytor och man får en fyrsidig pyramid (den allra vanligaste formen av pyramid). Man kan även ha en fem- eller sexsidig pyramid, då är alltså basytan en fem- eller sexkant (pentagon eller hexagon). Har den geometriska formen en bas som är trekantig kallas den en tetraeder.) Det klara exemplet på pyramider är de som finns i Egypten!

Cylinder

En cylinder består av två basytor, cirklar, och en rektangel som böjs runt för att sammanslutas som en cylinder. Ett bra exempel på en cylinder är en konservburk.

Prisma

Ett prisma är en geometrisk form med två parallella likadana basytor och lika många sidoytor som basytorna har sidor. Prismor kan man upptäcka i vardagen t.ex. som en Toblerone-choklad (tresidig prisma) eller Smarties-förpackningar (sexsidig prisma).

Prata om geometriska former hemma!

Att lära sig om de olika geometriska figurer som kuber, klot, pyramider och dess egenskaper, namn och inbördes relationer, är något som ingår i läroplanen. Det är gynnsamt för barnen att kunna och förstå formernas koppling till vardagen. När matematiken tillhör vardagen blir den tillgängliggjort för barn, något som gör matten lättare att förstå. Därför är det bra att i hemmet uppmärksamma och studera figurer som vi har omkring oss.

Vill du läsa mer? Kolla in vår samlingssida om geometri.

Här hittar du andra artiklar om matematik!

Kliv in i Zcoolys lärande värld!